DAY 40: roten til alt godt- Ingefær


Det sies at ingefær blir kalt roten til alt godt. Og det er kanskje ikke så rart, for roten bærer med seg årtusner av gammel visdom

I følge norges største nettsted om urtemedisin Urtekilden, regnes ingefær som en av de første plantene som ble dyrket av mennesker. En vet at ingefær har vært brukt sammenhengende som mat og medisin i Asia i minst 5000 år, og den gule roten har vært verdsatt av nesten alle de største kulturene i verden. Nest etter pepper regnes ingefær etter som det mest utbredte krydderet i verden, roten regnes også som en av verdens mest brukte legeplanter- både gjennom historien og i dagens samfunn. Ser en bort fra pepper og hvitløk har ingen annen urt krysset så mange grenser kulturelt, historisk og geografisk som ingefær.

URTENS MEDISINSKE EGENSKAPER OG VIRKNING
Ingefær er en svært varmende urt med en skarp og bitter smak. Gjennom det autononme nervesystemet virker ingefær kvalmestillende, apetittstimulerende, fordøyelsesfremmende og regnes i tillegg for å ha beskyttende egenskaper overfor lever og galle ved at urten øker sekresjon av spytt. Ingefær stimulerer blodsirkulasjonen og regnes som forebyggende for utviklingen av blodpropp, da urten reduserer blodplatenes evne til å klebe seg sammen. Ingefær virker mildt vanndrivende, er slimløsende, luftveisrensende, hostedempende, febersenkende, avslappende, betennelsesdempende, virushemmende, sopphemmende, aniseptisk og regnes i tillegg som et afrodisium.
Med andre ord- ingefær er roten som fortrenger alt vondt, roten til alt godt!
Ingefær inneholder; svovel, kalsium, fosfor, jern, eddiksyre, protein, B og C- vitaminer. I tillegg inneholder roten en rekke stoffer som blant annet virker kvalmestillende,

URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER/SYKDOMMER:
innvortes: Kvalme og oppkast, magesmerter (obs- ikke ved kjent magesår) kolecystitt (betennelse i galleblæren) diare, luftveisplager, tretthet, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, revmatiske plager, leddgikt, spondylitt, hodepine, migrene, svimmelhet. Mestrasjonssmerter, angina, angst, depresjon.
Utvortes kan ingefær brukes i form av kompress og påføres på ledd med artritt, liktomrner, såre muskler og tannpine. Kompress kan legges over nyrene for å hjelpe til med utskilling av nyresten, og over brystet og ryggen for å lindre astmasymptomer. Kan legges over tinningene for å lindre hodepine. Kan brukes i sokker for å behandle fotsopp

MATNYTTIG
Ingefær har et stort anvendelsesområde også i matveien! Før bruk må roten renses ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Ingefær skal ha knoller som er faste, kraftige og lysfargede. De skal ikke ha tegn til misfarging, råteangrep eller inntørking.
Fersk ingefær kan bitvis presses i hvitløkpresse eller rives på rivjern til krydder. I en del gryteretter kokes skiver av ingefær med i retten, men fjernes før servering. Ingefær kan brukes i karriretter, til lam, svin, fisk, kylling eller kinamat og er også en viktig bestandel i marinade for orientalske kjøttretter. Roten kan også brukes i fruktsalat og i bakverk sammen med eple og pære.

No comments:

Post a Comment

feel free to comment:)