DAY 48: krydder til folket!

Det er faktisk mulig å vokse på seg grønne fingre. Hvis man er forelsket på ordentlig og søker kunnskap. Krydderplanter flest er ikke bare vakre, de er fantastiske. Kan brukes mot og til det meste, og har du kunnskap lever de lenge med deg. I vinduskarmen, som små påminnere om hvor vakkert livet er.
Det er ikke så lenge siden jeg kjøpte mine krydderplanter på måfå i butikken. Etter utseende og lukt. Som de fleste andre regner jeg med. Og det gjorde meg forsåvidt lykkelig nok. Det er ikke så lenge siden jeg ikke kunne noe som helst om de urtene jeg villig kjøpte og lot dø i vinduskarmen fordi jeg manglet kunnskap om vanning og lysforhold. Men nå, nå er det annerledes. I takt med voksende kunnskap har fingrene blitt grønne og i dag pleier jeg mine planter med kjærlighet. Plantene byttes tidvis ut fordi jeg har høstet litt for mye, men de fire grunnpilarene er alltid tilsted. Inget kjøkken med respekt for seg selv uten fersk Bassilikum, Koriander, Mynte og Rosmarin. Krydder til folket, I say!

BASSILIKUM - OCIMUM BASILICUM    
I indisk folketro er basilikum viet til gudene Krishna og Vishnu, og dyrkes ofte rundt templene, hvorav bladene plukkes og legges på brystet til de døde for å beskytte sjelene deres. Siden inderne ser på basilikum som en hellig plante, spiser de den ikke. Kristine tro vil ha de ttil at en fant bassilikum rundt Jesu grav etter oppstandelsen, og i greskortodokse kirker lager man fremdeles vievann med basilikum. I Vest-Europa ble urten i lange tider imidlertid betraktet som djevelens urt, og den kunne være et middel mot hekser. I Hellas tror at urten bringer lykk og liksom inderne, spiser visstnok ikke grekerne basilikum. Bassilikum brukes i indisk medisin på grunn av sine antiseptiske egenskaper og i  Kina anvendes basilikum medisinsk hovedsakelig for å fremme en god blodsirkulasjon etter fødsler, samt til å behandle nyreplager og magekramper. I mange århundrer har basilikum i enkelte kulturer vært betraktet som et afrodisiakum. Urten er særlig velegnet til tomatretter, og kan brukes i salater, sauser eller i supper der tomater inngår.
Som medisin virker basilikum først og fremst på fordøyelses- og nervesystemet, da som et middel til å lindre plager som luft i magen, magekramper, kolikk og dårlig fordøyelse. Basilikum har en mild, beroligende effekt som kan være nyttig ved behandling av nervøs irritabilitet, depresjon, angst og søvnbesvær. Den kan også brukes mot epilepsi, migrene og kikhoste. Planten er tradisjonelt blitt brukt for å øke produksjonen av morsmelk.  Forsiktighetsregler: Basilikum kan forsterke virkningen av insulin og blodsukkersenkende medisiner, og samtidig bruk av basilikum i terapeutiske doser og slike medisiner bør derfor unngås. Urten må i det hele tatt brukes med forsiktighet av diabetespasienter. Brukt i kulinariske mengder er det sjelden problemer knyttet til basilikum, men man kan kanskje unnlate å bruke store mengder over lang tid. Bassilikumekstrakt/ eteriske oljer bør brukes med stor forsiktighet og i samsvar med fagpersonell. 

KORIANDER- CORIANDRUM SATIVUM  
Koriander er en av de eldste kulinariske urter og har vært dyrket i minst 3000 år, bl.a. i India, Kina og Egypt. Opprinnelsen til arten er noe usikker, men man tror at planten hadde sin naturlige utbredelse i Sør-Europa og Vest-Asia. Basisbladene på korianderplanten samles når de er unge og brukes friske som grønnsak og krydder. De egner seg ikke for langvarig oppbevaring. Korianderblad bør tilsettes ved slutten av matlagingen, da de ellers kan miste mye av aromaen. Bladene kan brukes til gryteretter, salater, sauser, fiskeretter og salsa. De kan også brukes i urteolje og urteblandinger. Koriander er bra for fordøyelsen. Den demper oppblåsthet og luft i magen, og lindrer migrene. Det finnes i følge urtekilden ingen rapporter om bivirkninger ved normal bruk av koriander som krydder. Inntak av store doser av frøene, eller utstrakt bruk av den eteriske oljen i aromaterapi, kan føre til døsighet og en bedøvende virkning. Den rene eteriske oljen må ikke brukes under graviditet, og bare i svært små mengder innvortes. Det finnes noen sjeldne rapporter om allergiske reaksjoner på koriander, men faren for slike reaksjoner er ikke stor.

MYNTE - MENTHA X PIPERITA    
I følge gresk mytologi har urten vi i dag kjenner som mynte en noe rufsete opprinnelseshistorie. Mynten har i følge historien fått sitt navn etter at nymfen Mintha, i det hennes og dødsgudens Hades lidenskapelige kjærlighet ble oppdaget av Hades kone, Persefone. Persefone ble, i følge historien, så blendet av hat da hun oppdaget kjærlighetsafferen at hun slengte den vakre nymfen Mintha i bakken og hoppet på henne til hun var ødelagt, knust og delt opp i 1000 biter. Historien skal ha det til at det i fra bitene vokste frem grønne blader som i dag bærer urtens navn.
Mynten kommer opprinnelig fra middelhavslandene og historien forteller at den var særlig etterspurt og dyrket hos romerne. Allerede fra det fjortende århundre fortelles det at mynten ble brukt for å gjøre tennene hvite, og i badene for å berolige og styrke nervene.Det finnes en mengde arter av Mynter. De kryssbefruktes lett og det finnes derfor et utall av myntehybrider. Blant de vanligste som dyrkes som nytteplater er peppermynte,  grønnmynte og eplemynte. Mynte kan i følge nettstedet urtekilden ha positiv virkning mot magesykdommer, kvalme, diare, sår hals, bihulebetennelse, luftveissykdommer, tannkjøttbetennelse, dårlig ånde, øreverk, herpes, feber, leddbetennelser, blåmerker, kløe, hodepine, migrene, mental og fysisk tretthet. Urten brukes gjerne i te-form ved å tilsette ferske blader i kokt vann.
Forsiktighetsregler:Peppermynte regnes som en trygg plante å bruke i form av te, men på grunn av høyt innhold av garvestoffer bør langvarig og sammenhengdende bruk av mynte unngås. Kan føre til halsbrann. Obs: enkelte er hypersensitive for plagen. Ved inhalasjon med damt må øyne holdes lukket. Ikke bruk peppermynteolje ved kjent epelepsi eller andre nerveforstyrrelser (krampefremkallende). Kan redusere melkeproduksjon hos ammende. Peppermynteolje skal aldri brukes med andre homeopatiske midler.

ROSMARIN  (ROSMARINUS OFFICINALIS )
Rosmarin betyr i følge nettsiden mat og drikke "havets dugg" og den myteomspunnede krydderurten har blitt brukt som medisin og hellig urt i tusenvis av år. Rosmarin har en søt, samtidig bitter smak som minner om kamfer. Den er spesielt perfekt til lammekjøtt, fete fiskeretter og viltkjøtt. Rosmarin inneholder eteriske oljer som har soppdrepende og bakteriehemmende egenskaper. I tillegg til å øke blodsirkulasjonen sies det at planten hjelper mot hodepine, muskelsmerter og dårlig ånde. Rosmarin store mengder jern, kalsium og vitamin B6 og sies dessuten å ha en god effekt på angst og depresjonslidelser.  Forsiktighetsregler: ved normal bruk i mat og drikke er ikke urten skadelig, men dersom en bruker ekstrakt skal en i følge nettstedet urtekilden vise stor forsiktighet dersom en har høyt blodtrykk eller har økt blødningstendens.

2 comments:

  1. Skriv hellre om HUR du får de att leva!!!!! Mina dør på två sekunder

    ReplyDelete
  2. yep! deler gjere! Radio, lunkent vann hver dag, litt- ikke mye- og sist, men ikke minst- sollys! det er hemmeligheten! også liker de at du nynner litt, og sier pene ting, selvfølgelig. Mer er´re ikke tildet! good luck anonymous

    ReplyDelete

feel free to comment:)