DAY 121: de saftige detaljene

er mange i møte med modne røde kirsebær på kjøkkenet. Luktene, smakene og fargene bidrar til høstlig sjelefred. Safting på gamlemåten tar tid, men er verdt hvert sekund

Safting er genialt. Man kan safte nesten alt, og det finnes ikke no´hokus pokus, kun tålmodighet. Selvplukket eller butikk-kjøpt, bær og frukt av alle slag kan brukes og regelen er lett: kan det spises, kan det saftes. Og kan det saftes (!) bør det prøves- for makan til sjelefred(...)
Med opera på radioen og duften av høst i luften (...) Vil du nyte livet og øyeblikkene, prøv safting.
Saftig på gamlemåten er lekende lett. De fleste har en stor kjele- en sil, et rent kopphåndkle- rennende vann og sukker i hus.  Har du i tillegg en vekt og et målebeger, kan du både måle og veie etter alle kunstens regler, og har du ikke - kan du ta det på gefeelingen. Også trenger du flasker. Og akkurat dette med flasker er faktisk litt viktig. Flaskene MÅ være lufttette og sterile. Vinflasker med skrukort som er rengjorte og har fått stå med kokt vann fungerer flott, ellers kan saftflasker kjøpes på alt fra nille til jernia.Bær og frukt kan høstes med største møysommelighet eller kjøpes frossent eller tint. Det er ikke nødvendig å vaske, rense eller ta vekk steiner etc, da koketiden er lang og saften skal siles, men det kan være lurt å dele stor frukt (..)

Bruk ca 4 kilo frukt eller bær ( dette gir ca 3 liter ferdig saft avhengig av hvor saftig ingrediensene er)  Putt i stor kjele og hell på ca 3 dl vann pr kilo frukt eller vann til bærene er ca 1/3 dekket. Kok opp og la småkoke i ca 40 minutter ( til eller fra) Sånn skal saften se ut når den er ferdig kokt.
når saften er ferdigkokt plasserer du en sil i en bolle med et rent(!) kjøkkenhåndkle i. Øs så opp og la det sakte siles gjennom. Når bær er ferdig dryppet av, kan saften i bollen måles og helles over i en ren kjele for nytt oppkok senere.
 vri saften ut av bærene med besluttsom kjærlighet
 mål saften opp i liter og tilsett ca 200g sukker pr liter saft. Obs- viktigere enn mål er vanen å smake seg til, for noen bær er som kjent søtere enn andre, og for søt saft blir bare kliss
når saften har fått et oppkok og videre kokt på svak varme i ca 10-20 minutter er den serveringsklar- enten varm eller kald etter avkjøling. Saften helles på flasker når den er vel over lunken, og korkes når saften er kald. Lykke til! Hjemmelaget saft er digg

No comments:

Post a Comment

feel free to comment:)