DAY 126: lavkarbo. Et klokt valg?

Det er ikke en slankekur. Og du kan fremdeles spise både krem og sjokolade. Du kan og bør spise smør på brødskiva, men brødet må du være bevisst på. Du må tenke selv og slutte med ferdigprodukter, Vanskeligere er det ikke. 
Det finnes ikke no´sært og skummelt ved lavkarbo. Ikke noe hokus pokus. Det er en livsstil som handler om å spise mindre karbohydrater enn et tradisjonellt norsk kosthold annbefaler. En livsstil som anbefaler at du spiser motsatt av hva alle slankekurer og reklamer for lettprodukter råder deg til. Du må tenke selv. Gjøre egne valg.Være bevisst på karbohydratinnhold i kosten fremfor kalorier.

Du trenger ikke tilsette fjerne tilsettningsstoffer i kosten når du spiser lavkarbokost. Du trenger ikke tenke at du ALDRI skal spise pottis eller chips eller ris eller kaker og is igjen. For du kan det. Hvis du vil - når du vil. Det er ingen som stopper deg, og du blir ikke usunn eller tyngre av den grunn hvis du spiser "nei-mat" av og til. Til fest for eksempel. Eller på en lørdag. Det finnes flest hverdager. og- Du kan leve normalt. Med normale matvarer du får kjøpt på en hvilken som helst matvarebutikk. Det er som sagt ikke no´hokus pokus med å leve som en lav-karbo-spiser. Det er en livsstil, som så mange andre. Noen velger å leve livet med ferdigmat, jeg er ferdig med ferdigmat. For godt.  ALDRI MER! Jeg har valgt lavkarbolivet, og når jeg snakker om lavkarbo burde jeg vel egentlig presisere- for ordens skyld- at jeg mener livsstilen hvor kombinasjonen av et lavt karboinnhold og høyt fettinnhold i maten faktisk er bra for deg. Bra for deg, bra for meg? - med meierismør og fett og egg? Ja, jeg tror det. Og det føles sånn. LCHF ( low carb, high fat) Er tydeligvis greia. Og de som har greie på det sverger ved oppdagelsen. Eller reoppdagelsen. For det er et ur-kosthold. Et kosthold basert på steinaldermat. Såkalt supermat fra tiden før vi oppdaget jordbruket for fullt, fra tiden der mennesket var jegere og sankere, fremfor forbrukere av masseprodusert mat.

LAVKARBO (LCHF)  ER MAT BASERT PÅ MYE FETT OG FÅ KARBOHYDRATER.
Så hva er egentlig karbohydrater? Karbohydrater er i bunn og grunn ulike former for sukker, eller molekyler som menneskekroppen kjenner igjen som sukker når vi spiser det. Fått sukkerkick av sjokolade? Ikke så rart. Kroppen vår omdanner nemmelig sukker umiddebart til energi i kroppen. Karbohydrater er også den formen for næringstoff som kroppen i hovedsak bruker som energikilde. Lett forklart, tar vi bort det som kroppen bruker som hovedkilde til energi, må kroppen finne andre alternativer som kan forbrennes. Det har seg da engang slik at kroppen ønsker å gå rett på fettlagrene. Med andre ord. Spiser du mindre sukker vil kroppen forbrenne mer fett. Enkelt og greit.
Ikke no´hokus pokus.
En finner karbohydrater i korn og kornprodukter, i grønnsaker som vokser under jorden, i frukt (fruktose) og i blandingsprodukter med stivelse. Med andre ord bør en, dersom en ønsker et lavkarbokosthold holde seg unna
melbaserte varer ( brød, knekkebrød, frokostblandinger, grøt, pannekaker, pasta, tortillas, chips o.l)
Sukker  (Sukker, Honning, Sirup, Syltetøy, frukt og Godteri, sukkerholdig brus, kaker og kjeks)
Ris og poteter ( ris og produkter av ris som risnudler og riskaker, poteter og produkter laget av poteter)
Grønnsaker som vokser under jorden ( + mais og produkter av mais som tortillas, tacoskjell og corn flakes- og(!) frukt( så langt det lar seg gjøre- Spis heller grønnsaker!)

Bortsett fra dette kan en spise nesten alt! Egg i alle former, kokt stekt, eggerøre, omelett osv..
Fisk og skalldyr, all slags fisk. (ikke paner fisk) Kjøtt, lam, svin, kjøttdeig, fugl, kylling.Sauser, dressinger, majones, olivenolje. Sauser!.Grønnsaker som vokser over jorda.All slags ost, fløte, sukkerfri yoghurt. Det er egentlig ikke noe tap å bli lavkarbo-spiser.
Man må bare se utfordringer i stedet for begrensninger, og tenke litt mer gjennom kostholdsvalgene sine. Og det tror jeg ingen av oss har vondt av i en tidsalder der det meste av reklame dreier seg om lettmat og billigprodukter. Back to nature I say! Back to nature- og kroppen blir happy!

Mer info? på disse sidene finner jeg inspirasjon til lavkarbo;
hos medbloggere Lena Beatrice , Linn, og hos livet på lavkarbo.  hos lege og forsker Espen Rostrup, hos lege Thomas Geisner, på matvaretabellen, lavkarbobloggen, og forum for lavkarbo.

1 comment:

  1. Enkelt og greit :) Eg har aldri ete så godt som eg gjer no, har aldri angra på at eg la om til avkarbo kosthold. :)

    ReplyDelete

feel free to comment:)